Híreink

Lebontottuk a ’Kincseink’ Helytörténeti tanösvényt

Tanösvény beszedése

„Semmi nem sikerül pontosan olyanra, amilyennek az alkotója szánja. Növekszik, mint egy gyerek, méghozzá nem mindig a kívánt irányba.” – Atul Gawande

Kigondoltuk, megterveztük, megszerveztük, összegyűjtöttük, megalkottuk, kihelyeztük, gondoztuk, felépítettük, szerettük, megértettük, átgondoltuk.
Most visszabontjuk, beszedjük.

Az önállóan és függetlenül gondolkodó civil szervezeteket érő ’hátrányos’ megkülönböztetés bennünket is utol ért. 
Helyben, Komáromban nem juthatunk támogatáshoz – nyilatkozta ez év februárjában a városrész képviselője és a város alpolgármestere Czita János. A retorzió nem csak városi szinten jelenik meg, így lehetőségünk sincs arra, hogy pályázati támogatásokhoz, helyi vállalkozói mecénásokhoz jussunk. 
Voltak elképzeléseink, gondolataink, amit helyben, Komáromban, Koppánmonostoron kezdeményeztünk. Ilyen a ’Kincseink’ Helytörténeti tanösvény, amit 2008-tól 7 éven keresztül valósítottunk meg. Hosszú vívódás után arra az elhatározásra jutottunk, hogy a további ’kóstolgatásokat’ kihagyjuk, így:
– a tanösvény fa faragott padjait és köztéri alkotásait, valamint a köztéri játszóeszközöket elbontjuk, visszaszedjük;
– a település nevét adó kőoroszlán köztéri alkotását átadását kezdeményezzük Komárom Város Önkormányzatának; valamint
– a nagyobb, nehezebben mozgatható köztéri alkotásokra fennmaradási engedélyt kérvényeztünk addig, amíg megleljük végső megérdemelt helyüket.

Egyúttal kértük Komárom Város Értéktár Bizottságát, hogy az Élettér Egyesület által 2015-ben felterjesztett és helyi értéktárba vett tanösvényt töröljék az értéktárból.

 

MANÓÚT 2020!

Manóút

Nagyon, de nagyon készültünk ebben az évben, hogy újra együtt lehessünk. Mi Manók és a gyerekek, a családok. Újra itt a MAG-Házban!
Sajnos nekünk sincs lehetőségünk, hogy a jelenlegi helyzetet valahogy, de kikerüljük. Ám a gyerekek és a gyermeklelkek mégsem maradhatnak Mikulás, karácsonyi hangulat és Manóház nélkül! 
Ezért jelentjük, hogy átalakítottuk és megoldottuk! Mert a Manókon nem fog ki semmiféle vírus és helyzet!
Ha van idő, kedv és lelkesedés, gyertek, sétáljatok, autózzatok el hozzánk. Nézzétek meg, hogy mi mindennel készültünk. Van karácsonyi kis hangulat, egy kis játék, kíváncsiság, s nem utolsó sorban meglepetés. Jöhettek reggel 5 órától egészen este 20 óráig. Az, amit gondoltunk itt lesz, vár benneteket még úgy is, hogy személyesen most nem találkozhatunk.

 

Ha jót tenni, könnyű lenne, mindenki csinálná!

Önkéntesek

Önkéntesnek lenni annyi, mint értéket teremteni!
Mi a MAG-Házban megbecsüljük az önkénteseink önzetlen munkáját. Így van ez az iskolai közösségi szolgálattal is. Nálunk nem lehet ‘csak úgy’ igazoláshoz jutni, teljesíteni kell.
Az idei évben 4 középiskolás fiatalt díjaztunk példamutató és kitartó szorgalmáért. 

Horváth Ákos és Mózes Patrik a Komáromi Jókai Mór Gimnázium, Csere Maja a Tatai Református Gimnázium és Csere Zalán az Esztergomi SZC Bottyán János Technikum tanulói.
Ryan Halidy gondolatait Ölveczky Gábor grafikusművész örökítette meg a fiataloknak. Köszönetnyilvánításunkat az oktatási intézményekhez postán eljuttattuk.

“Ha jót tenni könnyű dolog lenne, mindenki csinálná. (Ugyanígy, ha a rossz nem lenne olyan csábító és vonzó, senki sem élne vele.) Ugyanez igaz a kötelességedre is. Ha bárki képes lenne beteljesíteni, akárkire rábízhatták volna. Mégis a tiéd lett.”
Ryan Holiday

 

Önkéntesek

MARCI!

Cságola Marci

„Szép hajnaloknak s alkonyoknak csendjét
lelkemben illatozza még az emlék,
sírtam, nevettem és szerettem nemrég,
e drága földön nyughatatlan vendég.
De rég volt, szent ég!”
 – Havas Gyula
 

Fájó szívvel vesszük tudomásul, hogy kollégánk, a Mag-ház aktív önkéntese, a Komáromi Talpasíjászok elnökségi tagja Cságola Márton hosszan tartó, ám békés nyugalommal viselt betegsége végéhez ért és megtért teremtőjéhez.
Marcitól egy szál virággal búcsúztunk az általa örökbefogadott „Kalotaszeg” padjánál 2020. november 1-jén 15 órakor.

https://koppanmonostor.hu/kalotaszeg-padja/

 

Cságola Marci

PAROLA 2020/2. szám

Parola

„Ahol tudatosság uralkodik, ott elveszettségnek nincs helye.”
 

Monostori Éva a Mag-ház küzdelmeiről és sikereiről
A Komáromban több mint 10 éve létesült Mag-ház és a benne működő civil konzorcium Magyarországon egyedülálló közösségi színtérként létrehozott épített és közösségi érték: közösségi tér, civil szolgáltató, gyermek- és ifjúsági központ az Élettér Közösség- és Településfejlesztő Egyesület és további öt szervezet otthona.
A működtető egyesület néhány éve a város központjában megvásárolt egy újabb épületet, amelyben most ART-Tér névvel a fiatalok számára és az ő közreműködésükkel egy újabb közösségi teret építenek. Ennek a legutóbbi hónapokban történt lépéseiről tudósít az a hírlevél, amelyből az alábbi összeállítást közöljük. (a Szerk.)

A Civil Rádió hétről hétre lehetőséget ad arra, hogy egy meghatározó személy életútja, tevékenysége mentén bepillantást nyerhessünk egy-egy kezdeményezésbe, törekvésbe. 
Az elmúlt időszakban Monostor Éva közösségfejlesztő, a komáromi MAG-Ház megálmodója és szakmai vezetője volt a vendég. 
A hét folyamán négy alkalommal négy felütést hallhattunk tőle, amelyben bepillantást kaphattunk:
  • a közösségfejlesztő tevékenységéről, a megélt folyamatokról, a büszkeségekről és a nehézségekről;
  • a Komáromban volt és jelen lévő ifjúsági kezdeményezésekről, újításokról és korosztályi érdekérvényesítő, érdekképviseleti tevékenységről, az osztályközösségek fejlesztéséről, az ifjúsági közösségi kortárssegítő képzésről, közmeghallgatásról, konferenciáról, érdekképviseletről, érdekérvényesítésről, a Komáromi Városi Diáktanácsról;
  • a helyi identitás, a helyi kötődés kialakításáról és fejlesztéséről. Mit jelent egy adott közösséghez, településhez kötődni? Mi lehet a szerepe a közösségfejlesztőnek? Mindez hogyan és miként alakult Komárom koppánmonostori városrészén? A Koppánmonostori Kalendárium mentén kapunk némi betekintést e folyamatokról.
  • mit jelent a közösségfejlesztő tevékenysége, mit tehet pandémia esetén az a szakember, aki személyes kontaktusokhoz szokott?

A rádióriportok alatt a MAG-Ház szervezeteinek tevékenységeinek fotóból mutatunk képeket.

 

Élelmiszerbank, az utolsó osztás

Élelmiszerosztás

Véget ért az élelmiszermentés

Nehéz időszakhoz érkeztünk ismét. Minden folyamatosan változik, a változások intenzívek és gyakorta kiszámíthatatlanok. Ebben a világban és közegben tudtunk négy évet együtt gondolkodni, tenni a dolgunkat, menteni az élelmiszert, s adományozni az arra szorulóknak.
Sajnos a nyár végére már láthatóvá vált, hogy Komárom Város kihátrálása az együttműködésből hosszú távon nem tudja biztosítani számunkra e nemes feladatnak a folytatását. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, valamint a komáromi TESCO Áruházzal való együttműködésünk 2020. november 27-én végéhez ért.
Az elmúlt időszakban 1060 munkanapon, 40 ünnepnapon, 40 önkéntessel, 5.500 órában 172.250kg élelmiszert vettünk át és továbbítottuk a családoknak. Megközelítőleg 90 családdal 550 fővel volt kapcsolatunk, akiknek az adomány 114.462.000Ft megtakarítást jelentett.
Az élelmiszer mellett az egyéb adományok (játékok, konyhai eszközök, ruhák stb.) mind nagy segítséget jelentettek Komárom és vonzáskörzetében élőknek. Szomorúan vesszük tudomásul, hogy szervezetünk életében lezárult egy szakasz, ám az elmúlt 4 év nem múlt el nyomtalanul.
A lezárásban nem azt fájlaljuk, hogy a szervezeti támogatást tagadja meg városunk önkormányzata, hanem azt, hogy az itt segített több mint 140 család közel 550 fővel elesik a napi élelmiszer adománytól, s a kiosztható élelmiszer így nem kerül megmentésre, megy hulladéknak

 

Civil Rádió 2020. november 20-i adása

ivil Rádió 2020. november 20.

Két héttel ezelőtt Monostori Éva közösségfejlesztő volt a hét embere a Civil Rádióban. Minden nap adhattunk MAG-unkról egy kis ízelítőt. Az utolsó napi összeállítás a közösségfejlesztő tevékenységéről szól. Mit tehet pandémia esetén az a szakember, aki személyes kontaktusokhoz szokott? A beszélgetés alatt a komáromi ART-Térben folyó önkéntes tevékenységekről mutatunk képeket. Mi így töltöttük a bezárt időszakot.

Civil Rádió 2020. november 18-i adása

Civil Rádió 2020. november 18.

A Civil Rádióban a hét embere: Monostori Éva közösségfejlesztő. A mai adásban a komáromi ifjúsági kezdeményezésekről, újításokról és korosztályi érdekérvényesítő, érdekképviseleti tevékenységről ad egy kis ízelítőt. Osztályközösségek fejlesztése Ifjúsági közösségi kortárssegítő képzés, közmeghallgatás, konferencia, érdekképviselt, érdekérvényesítés, a Komáromi Városi Diáktanács. A beszélgetés alatt 2007-től láthattok fotókat.