TÁJÉKOZÓDJUNK!

Nagy volt a tegnapi nap a tanulási okulási szándék a szigetlakók körében.
Mivel szinte valamennyi írástudó odaveszett a hullámokban, a megmaradt legénységnek kell mindet megtanulni.
Mi az a két alapvető dolog, ami feltétlen szükséges egy matróznak egy lakatlan szigeten?
A tájékozódás, tehát az irányba állás, valamint az életben maradás, amihez az ivóvíz elegendő ugyan, de az élelem megtermelése és feldolgozása igen összetett feladat.
Így ellátogattunk Ógyallára, Konkoly-Thege Miklós alapította csillagvizsgálóba. Nagyon régen, 1871-ben Közép-Európa első obszervatóriumaként alakult ez az intézet, ami akkor Európa egyik meghatározó csillagvizsgálója volt, jelenleg Szlovákia központi obszervatóriuma.
Mit kell tudni a hajósoknak? Mire használhatták az utazók, a kalandra vágyók, a felfedezők és a kalózok a csillagokat?
A hajósok és a tengerészek iránytűk és csillagképek alapján tájékozódnak. Hogy képet kapjanak a hajó helyzetéről a vízben, a tengerészek távcsővel figyelték a csillagokat, iránytűkkel pedig tájékozódtak a nyílt tengeren.
A Sarkcsillag régóta megbízhatóan mutatta az irányt az északi földgömb hajósai számára, a déli tengerek hajósait pedig a Dél Keresztje csillagkép segítette.
Nappal a Nap állása szerint tájékozódtak. Éjjel a Sarkcsillag volt az útmutató. Ködben vagy felhős időben – úgy mondták – “disznót” vagyis fadarabot dobtak a vízbe, mert tudták, hogy az mindig a legközelebbi part felé úszik.
A sok információtól megéheztünk, egy klassz helyen a Vén Dióban falatoztunk, majd gyorsan tovaszáguldottunk Gútára, ahol a vízimalmok és molnárok életével, a malmok működtetésével ismerkedtünk meg.
Bár reggel még csepegett az eső, ebéd utánra igen kivirult az idő, a melegben jól el is fáradtunk.