Beszámoló az ART-Tér és a MAG-Ház 2020-as főbb eseményeiről

Beszámoló 2020

Minden tagunknak, önkéntesünknek, támogatónknak, adományozónknak nagy tiszteletünk és köszönetünk az elmúlt időszakban irányunkba és a törekvéseink megvalósulásába vetett hitéért és bizalmáért. Bízunk benne, hogy nem okozunk csalódást és azok a közösségi értékek és célkitűzések, amelyeket Mag-unk elé tűztünk és amelynek megvalósításáért folyamatosan küzdünk, nem csorbulnak a jövőben sem.
Engedjétek meg, hogy címszavakban, a főbb állomáspontok megjelölésével beszámoljunk nektek az elmúlt fél év eseményeiről, törekvéseiről.

2020. március 1-jétől a kiemelt hajléktalanokat foglalkoztató közfoglalkoztatási támogatás a magunk mögött hagyott 4 év után átkerült egy másik szervezet gondozásába.
2020. március 15-ig megtartottunk minden rendezvényünket. A karantén idején az élelmiszermentést folyamatosan biztosítottuk, a szolgáltatási kínálatunk kiterjedt az online oktatásban és közigazgatásban való segítségnyújtásra.
2020. június 1-jétől lehetőséget kaptunk az Élő Adásban való bemutatkozásra, amit megelőzött a követes adománygyűjtési kampányunk. Maga az Élő Adáson és az azt megelőző kampány során a komáromi ART-Tér fűtéséhez gyűjtöttünk. A több mint 2 millió forint nagyot lendít a megkezdett folyamatokon, ha hihetünk a kivitelezőnek, akkor augusztus 24-én kezdődő héten meg is indulhat a támogatás felhasználása, maga a fűtésrendszer kiépítése.
 
Mi mindent történt ebben az évben az ART-Térnél?

 • Több alkalommal szerveztünk önkéntes napot, ahol az egyesületi tagokon kívül fiatalok bevonása is megtörtént, s aminek nagyon örülünk.
 • Az elmúlt évben beszakadt szobának plafon részét feltettük, a befejezést a villanyszerelés utánra terveztük.
 • Elkészítettük a belső udvarrész térkövezését, ami 80 m2. Még hátra van ennek kiegészítése, hogy az autók, eszközök fordulása is stabil úton történjen meg.
 • Gyakorlatilag kiirtottuk a sok éve elhanyagolt kertben lévő növényzetet, igyekeztünk a közel 3200 m2-es udvarrészt megtisztítani és hosszú távú hasznosításához előkészíteni. Adományba kapott évelőket ültettünk, a ház építésével az udvar szépítését párhuzamosan végezzük.
 • Két évvel ezelőtt jogtalanul átmentünk a szomszéd elhanyagolt telkén. Örömmel vettük tudomásul, hogy közel két év nyomozás, két tagunk rabosítási folyamata, többünk több órányi kihallgatási folyamata lezárult. Anyagi kárt nem okoztunk, sajnos jó szomszédi viszonyt sem alakítottunk ki.
 • A tüzelőnek való fákat összegyűjtöttük, a zöldhulladékot ledaráltuk, a füvet folyamatosan nyírjuk.
 • Készítettünk magas ágyásokat, még a feltöltésüknél tartunk.
 • Levertük az utcafronti vakolatot, bontjuk a kert felöli – megcsúszott – terasz részt. Végeláthatatlan munkával folyamatosan elszállítjuk a keletkezett sittet, hulladékot.
 • Az utcafronti nyílászárók cseréje megvalósult, a kirakat cseréjét szeptember elejére ígérték. A hátsó udvarrészre egy ablak helyére bejárati ajtó került, ehhez az ajtóhoz készül jelenleg a ’mobil’ terasz.
 • A héten rendezkedünk, nyílászárókat és válaszfalakat falazunk fel, ablakokat cserélünk a pincében.
 • Jövő héten készül a vízvezeték szerelése és kiépítése. Utána tudjuk felrakni a csempéket és járólapokat, amiket az elmúlt időszakban gyűjtöttünk. Párhuzamosan elindul a gázfűtés kiépítése és a villanyszerelés is.
 • Szeptember végére tervezzük az utcafronti falfelület szigetelését és színezését.

Az épületre és az udvarrészre közel 5 millió forintot fordítottunk. Ehhez számolunk még a gázfűtés kiépítésére közel 3 millió forintot és a beköltözéshez, üzemeltetéshez szükséges villanyszerelésre, külső szigetelésre, színezésre, valamint az engedélyeztetésekre további 2 millió forintot. Így összesen nagyságrendben 10 millió forint az, amit ebben az évben és erre a folyamatra terveztünk és biztosítunk.
Megemlítjük, hogy az Élő Adás kampányán ebből közel 2.200.000Ft-t adományoztak szervezetünknek, a többi részt saját bevételből és konzorciumi együttműködésből biztosítunk. Állami és önkormányzati támogatást nem kaptunk, így nem is fordítottunk rá.
 
Mi mindent történt ebben az évben a Mag-Háznál?

 • Március elején a Magyar Népművelők Egyesületének pályázatán Ölveczky Gábor grafikusművész, az ’Év plakátja’ elismerés első helyezését nyerte el Robinson Táborunk plakátjával.
 • Márciusban egy hetet engedélyeztünk magunknak a ’pánikolásra’. Utána gőzerővel átterveztük az évünket, a lehetőségeinket.
 • A karantén alatt majdnem behoztuk a lemaradásokat, adminisztrációban.
 • Elindítottunk az Egyenlő Bánásmód Hatóságánál egy beadványt a más vélemény okán ért hátrányos megkülönböztetésért Komárom Város Önkormányzatával szemben. Ennek már eredménye is született. A döntést tekintve, ha innen nézzük, akkor lehet fehér, ha onnan nézzük akár fekete is.
 • Folyamatosan biztosítottuk az élelmiszerosztást és a nyitva-tartásunkkal, szolgáltatási kínálatunkkal segítettük a helyieket, a civil szervezeteket.
 • Márciusban 15 fő munkaviszonyát kellett megszűntetnünk, ebből május-júniusra 4 főt bértámogatással, 4 főt közfoglalkoztatással újra munkába tudtuk segíteni. Hárman más foglalkoztatónál kaptak lehetőséget.
 • Áprilisban Bp. II. kerületben kivágott gesztenyefák törzseit megkaptuk köztéri padok, utcabútorok készítésére. Kéthetes intenzív szervezést követően Komáromba kerültek, egy részüket fel tudjuk vágatni, a vastagabb törzsek felvágásához a megoldást keressük.
 • Júniustól meghirdettük a nyári táborainkat. A 9 táborhétből 4 tábor került lemondásra, ötöt nagy létszámmal meg tudtunk szervezni. Jelenlegi héten zárjuk a táborainkat.
 •  Júliustól a táborok mellett a szokásos műhelyeink is beindultak, a nyári foglalkozások elkezdődtek, szervezzük az őszt és a telet. Nagyobb lélegzetű rendezvényeket nem tervezünk erre az évre, csupán a szokásos és újonnan beinduló kiscsoportos műhelyeket.
 • Két rendezvénnyel teszünk kivételt. December 1-jével kezdődő héten meghirdetjük a Manó-utat a Mag-házba és szeptember 26-ra tervezünk az ART-Térben egy ’Nyitott ART-Terasz’ rendezvényt.

 
Nyitott Art-Terasz 2020. szeptember 26-án!
Egy nap, amikor szervezett találkozóra invitáljuk adományozóinkat, támogatóinkat, társainkat, önkénteseinket. Ezen a napon lehetőségünk lesz bejárni az épülő házat, illetve egyéni és kiscsoportos foglalkozásokkal egy kicsit meg is merítkezni az aktuális művészeti és egyéb feladatokban. Természetesen mindezek mellett egy kis hangulatot is kerekítünk, lesz zene, tánc, festés, fotózás, filmezés és minden, ami jó. Elméletben és gyakorlatban 10 órától tervezzük addig, ameddig!
 
Minden tagunknak, önkéntesünknek, támogatónknak, adományozónknak nagy tiszteletünk és köszönetünk az elmúlt időszakban irányunkba és a törekvéseink megvalósulásába vetett hitéért és bizalmáért. Bízunk benne, hogy nem okozunk csalódást és azok a közösségi értékek és célkitűzések, amelyeket Mag-unk elé tűztünk és amelynek megvalósításáért folyamatosan küzdünk, nem csorbulnak a jövőben sem.
 
Mindannyiunk nevében tisztelettel és szeretettel: Monostori Éva szakmai vezető

Beszámoló 2020Beszámoló 2020