Láthatatlan tevékenységek a Mag-házban 1.0

Digitális oktatás

Digitális oktatás

Maradj otthon! De hogyan, és miképpen?
Gyereked van, akár több is. Persze, akkor maradj otthon velük, a lecke, a feladat érkezik online.
De te online vagy-e?
Van egyáltalán internet elérhetőséged? Ja? Ha nincs, old meg.

Vannak szolgáltatók, van, aki több, mint egy hónapig hiteget, majd mégis belátja, nem tudja bekötni. Nem a ’viharsarokba’, vagy az Ormánságba, hanem Komáromba.
Van szolgáltató, aki be tudja kötni, de nem elérhető. Nincs ügyfélfogadás személyesen, de kell e-mailt küldeni. E-mailt! Interneten! De pont az nincs.

Na, ebben az esetben pont megfelelő ügyintézési helyszín a Mag-ház!
Küldjük az e-mailt. A válasz is ide érkezik vissza. Tehát köztes kapcsolat a szülő, vagyis a vevő és az eladó között.

Április vége-felé járunk, intéződik az internet szolgáltatás, de a lecke az lecke. Azt továbbra sem, sőt, eddig egyáltalán nem tudtad odahaza (Maradj otthon!) megoldani. Érkezik is a telefon, a gondos tanári kar érdeklődik, elküldik a feladatot, de nem érkezik vissza. Mi az oka? Számítógépet biztosított az iskola. Igen, biztosított. Igaz két gyerekre egyet, de legalább egy van. Számítógép van, tehát – elvileg – el tudják végezni a feladatot, de internet, az továbbra sincs.

Na, ebben az esetben pont megfelelő ügyintézési helyszín a Mag-ház!
Jönnek a gyerekek, megnyitják a rendszert, lementik a feladatot, odahaza elkészítik, majd a következő alkalommal visszajönnek feltöltik az elkészített feladatot, majd letöltik a következő anyagot és így megy ez napról napra.
Mi az, amit így nem tudnak ezek a gyerekek megoldani? A feltöltött linkek megnézését, böngészést az interneten, gyűjtőmunkát és még sorolhatnánk.

Két nagy oktatási rendszert is használhatunk. Van a Kréta és a Google Classroom. Ezeken a felületeken lehet feladatokat és üzeneteket küldeni. Van, aki a feladatoknál azt írja, házi eladat az üzenetben található. Az üzenet felületet nem nyitja meg minden telefon.

Na, ebben az esetben pont megfelelő ügyintézési helyszín a Mag-ház!
Jön a szülő és/vagy gyerek, nyitja a felületét, letölti a feladatát.

Az oktatási rendszerek mellett nagy a népszerűsége a facebook csoportnak, vagy üzenetnek. Elvileg ezt az alkalmazás elérhető a legszélesebb körben és a használata is jól működik. Ez addig jó, amíg kevés a kommunikáció rajta, mert minél többen többfélét és több ideje használjuk, …. hát a visszakeresés annál nehezebb.
S akkor az ide felcsatolt személyes videók, amit feladatként át kell küldeni. Van-e, s ha igen, hogyan valósul meg a személyes adatvédelem ezen a felületen és feladatban. ’Elvileg’ a használattal engedélyezzük valamennyi fotónk, videónk ’szabad’ felhasználását. Akarjuk-e gyermekünk szőnyegen való úszását valamikor valahol visszalátni?

Na, ebben az esetben pont megfelelő ügyintézési helyszín a Mag-ház!
Itt nem töltünk fel a gyerekekről készült anyagot, csak kizárólag a két oktatási rendszerbe.

S akkor vegyük az átküldött papír alapú, kitöltésre váró feladatokat. Nyomtassátok ki és kitöltés után küldjétek vissza. Minden háztartásban van, de ha nincs, akkor most feltétlenül vásárolni kell egy nyomtatót. Egészen biztos, hogy nincs mindenki abban a helyzetben, hogy ezt megoldja odahaza.
S akkor kiléphetünk az iskolai térről, menjünk vissza az óvodába. Pár nap odahaza és az óvodák is ráálltak a feladatok küldésére. Számtalan megoldást láthatunk. De egy biztos, küldött anyagként a színező itt is megjelenik, amit nyomtatni kell. A színezők mellett a kitöltős feladatlapok, az előkészítők. Mind, mind nyomtatott formában.

Na, ebben az esetben pont megfelelő ügyintézési helyszín a Mag-ház!
Jön elektronikusan a feladat, itt nyomtatjuk, majd eljut a szülőhöz és/vagy gyerekhez.

Csak, hogy néhány kiragadott példát mutassunk ‘láthatatlan’ tevékenységünkről, amit a Mag-házban napról napra végzünk.

Folytatjuk!