KÖSZI!

„Csakis a szervezett közösség válik alkotó erővé!
Az ember egymagában elvész, míg a közösségben minden törekvés megtalálja a maga helyét, és
együttesen hozzájárulnak minden egyén felemeléséhez.”

Liviu Rebreanu

Kétévente szerveződik Taliándörögdön a Fiatalok a vidékért – a vidék a fiatalokért! címmel hirdett ifjúsági konferencia, ahová ezidáig minden alkalommal elmentünk. A civil barátokkal való személyes együttlét mellett a jó szervezésért, a kiváló együttműködésért és a hasznos tapasztalásért. Mert mindig volt, van és lesz alapja és tartalma.
Ez az év azonban a jó gyakorlatok mellett személyes meglepetéssel is járt, hiszen MAG-házunk szakmai vezetője, Monostori Éva KÖSZI-díjat vehetett át.

Mi is a KÖSZI-díj?

A Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért adományozza „Elődeink dicséretes rendelésére, hogy azoknak, akik valamely nemes közösségi feladatban fiataljaink számára példát mutatnak, segítik őket és az együttgondolkodás magját elvetve bennük, tanúbizonyságot tettek feléjük való jó szándékukról, mindezen cselekedetük a nagy nyilvánosság előtt ismertessék el.”
Monostori Éva jelenleg a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete szervezet elnöke. Éva nevéhez fűződik az 1997-ben létrejött Élettér Közösség- és Településfejlesztő Egyesület megalapítása is, mellyel kiemelkedő munkát végeznek Komáromban, Komárom-Esztergom megyében. Példa értékű tevékenysége motivációt jelent az ifjúsági szakmai körökben az egész országban. Civil szolgáltató, gyermek- és ifjúsági központjuk a MAG-Ház, melyet jelentős civil és közösségi összefogással építettek fel és nyitottak meg az együttműködés, közösségi gondolkodás kiemelkedő példájaként. Szakmai vezetője a kezdetektől Monostori Éva. Az ötletet Franciaországból adaptálták.
A MAG-Ház működését Beke Pál néhai közösségfejlesztő irányításával dolgozták ki. Konzorciumban működtetik több egyesülettel. Alappillére a közösségi (szervezeti) összefogás, együttműködés. Mintateremtő gyakorlóhely a települési demokrácia működtetésére. 2016-ban a Komáromi Értéktárba is bekerültek. A Civil Díj 2016-os döntőse volt – A legjobb együttműködés kategóriában. A MAG-Ház konzorcium 28 család megélhetését biztosítja.
A MAG-Ház testvére az ART-Tér, melyért 2020 júniusában a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány támogatásával adománygyűjtési kampányt szerveztek, ahol közel 2 millió Ft-ot gyűjtöttek. A szervezett adománygyűjtési kampány mintaértékű kezdeményezés volt civil és ifjúsági közösségek számára.
Éva 1992 óta közösségfejlesztő. Szakmai munkássága nagyon gazdag: ifjúsági szakértő, szervezetfejlesztő, rehabilitációs mentor és tanácsadó, egyetemi óraadó, oktató, kutató, tréner. Ahol megjelenik, ott mindig lehet tőle tanulni. Mindegy, éppen melyik szakmai területen tevékenykedik éppen, mert mindegyik hivatás számára. Ezért lehetséges az, hogy sok sikeres projekt, program ad jó mintát, példát számunkra, melyek kezdeményezése, megvalósítása Monostori Éva nevéhez fűződik. Az ezekért való köszönetünket kívánjuk kifejezni a KÖSZI-díj átadásával.

A Közép-dunántúli Szövetég az Ifjúságért nevében Kandikó Rita elnök
Kelt: Taliándörögd, 2020. szeptember 24.

Köszi! díj