Tíz éve őrzi Koppánymonostort a középkori kőoroszlán másolata

Kemma

Éppen tíz esztendeje, 2010-ben készült el Koppánymonostor egyetlen megmaradt középkori emlékének hű másolata.

Koppán kőoroszlánját több helyi érték követte, melyek együttesen egy 27 állomásból álló tanösvényt adnak.

– „Koppánonostort” először 1222-ben említik az oklevelek. Ezen a szőlőkkel beültetett dombon a Koppán, vagy más néven a Katpán nemzetség valamelyik tagja kolostort emelt, ami a mai vízműdombon állt. Az építés pontos dátuma nem ismert, de azt tudjuk, hogy a bencés apátság az 1529-es török hadjárat során elpusztult. A Komáromi Újság az 1800-as évek elején tesz említést arról, hogy a vízműdomb tetején végzett ásatások során találtak egy kőoroszlánt, ami feltehetően a monostor és a hozzá tartozó templom építésével egy időben keletkezett, a templomot, vagy annak környezetét díszítette – tudtuk meg Monostori Évától, a Mag-ház szakmai vezetőjétől.

A kőoroszlán jelenleg a Klapka György Múzeumban van, de állapota miatt kiállítani nem lehet. Ezért határozott úgy tíz évvel ezelőtt a Mag-ház, hogy pályázati forrásból elkészíttetik Koppánymonostor egyetlen megmaradt középkori emlékének hű másolatát. A munka három évbe telt, ugyanis nem csupán az oroszlán „éledt újjá”, de talapzat és pad is készül hozzá.

A faragást ifj. Pénzes Imre szőnyi kőfaragó végezte, szakmai segítséget nyújtott a Klapka György Múzeum igazgatónője, Számadó Emese és Buzás Gergely régész. A másolat olyan tökéletesre sikeredett, hogy csak az igazán avatott szem képes megmondani, hogy melyik az eredeti.

Forrás: kemma.hu