Szomszédünnep az évfordulók tükrében

ALGIDA Önkéntes Program

Az ALGIDA Önkéntes Programjában keretében önkénteseket várunk 2019. szeptember 27-ei rendezvényünkre**, Komáromban!

A közérdekű önkéntes tevékenységedet az Unilever Magyarország Kft egy Algida ajándékcsomaggal támogatja!
Gyere és légy részese a komáromi Mag-ház tevékenységének! 

Információ az eletter@novonet.hu e-mail címen és a +3620/584-2860-as telefonszámon.
Jelentkezz az eletter@novonet.hu e-mail címen!

* A program az Algida Önkéntes Program támogatásával valósul meg, viszont az Algida csak támogató és minden felelősséget kizár a program létrejöttével és megvalósulásával kapcsolatban.
** A programot az Élettér Egyesület szervezi és valósítja meg.

Szomszédünnep az évfordulók tükrében

Időpont: 2019. szeptember 27. péntek
Helyszín: Mag-Ház, Komárom, Csendes u. 8.
Az esemény megtekintése a facebookon

– 10 órától katonai hagyományőrzők, 1848-49-es fegyverek bemutatója és történelmi előadások a Harkály-pusztai fegyverletétel 170. évfordulóján
– 12 órától ebéd
– 14 órától megemlékező műsor a fegyverletétel helyszínén, Harkály-pusztán
– 15 órától kézműves foglalkozások Tóth Kálmán igazgató tanító emlékére, aki a településen nem csak az oktatást, hanem a közösségi kulturális életet is beindította.
– 17 órától a Szent Pál-szigeti Mag-unk Kincse program termékeinek kóstolása, közben Tóth Kálmánra emlékezve közösségi zenélés a Horsa Bandával.
– 18 órától Hangszersimogató, kötetlen együttlét.

Önkénteseket várunk a következő tevékenységekre:

  • Helyszín rendezése
  • Étkeztetésben való segítés
  • Kézműves foglalkozások vezetése
  • Játékos foglalkozások vezetése
  • Hangszersimogatóban való részvétel

A programban együttműködők:

  • Az 1848-49-es Forradalom- és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület
  • Őseink Nyomában Alapítvány, Őrdöngős Népzenetanodája, Horsa Banda
  • Monostori Általános Iskola
  • Kerecsen Ifjúsági Egyesület

Azok a tevékenységeink amelyekre folyamatosan várunk önkénteseket:

Szociális területen folyamatosan, az alábbi területeken várjuk az önkénteseket:

Élelmiszermentés. Munkanapokon, hétfőtől péntekig 8.00-12.00, illetve a munkaszüneti napokat megelőző napokon 19.00-22.00 óráig az élelmiszerek szétosztásában, illetve kiszállításában való részvétel. A kiszállítás gépkocsival (ehhez jogosítvány szükséges), vagy kerékpárral történik. A fenntarthatóság jegyében elkezdtük a mosható csomagolóanyagok (vászon táskák) varrását és az egyszeri műanyag zacskók kiiktatását. A varráshoz keresünk önkénteseket, akik akár itt, vagy saját otthonukban az általunk adott alapanyagokból, vagy egyéb adományból segítik a kezdeményezést.
Az élelmiszer osztáshoz naponta 3-4 segítőt várunk, a kiszállításhoz (gépkocsinál elegendő 2 fő, de kerékpáros kiszállításnál 4 fő is jöhet).

Hajléktalan közfoglalkoztatási program. Munkanapokon, hétfőtől péntekig 8.00-16.00 között több területről várunk önkénteseket, akik az alábbi tevékenységekbe, mint segítők, illetve mint szakmai ’tanító’ kapcsolódnak be a 10 fő foglalkoztatásába. Itt a Natura 2000-es területi gazdálkodásba (kétkezi munka: kapálás, kaszálás, facsemete gondozás, illetve az idős fák és környezetük tisztítása), valamint a gazdálkodás népszerűsítésébe és gyümölcsész tapasztalatokkal való segítés. A gyümölcsös (4,5 ha) területén lehetőség van egyéni és csoportos önkéntes fogadásra, ami lehet 12-15 fő is. A terület a Duna árterületén van, így a munkavégzést befolyásolja a vízállás, illetve az időjárás. Optimális esetben folyamatos lehetőség van a kapcsolódásra.
A gyümölcskert gondozása mellett a kollégák hagyatéki bútorokat újítunk fel. Ehhez várunk segítőket, akik akár asztalos és/vagy egyéb bútorfelújítási (pl. kárpitos) tudással segítik a tevékenység alaposabb tudásátadását, illetve itt lehetőség van a kétkezi munkához (festés, csiszolás stb.) is. Az önkéntes fogadása folyamatos, de itt csak kisebb csoportok, vagy egyéni jelentkezőket várunk a hatékonyság végett.

Kommunikáció, marketing területen folyamatosan, az alábbi területeken várjuk az önkénteseket:

• Eseményeink, programjaink dokumentálása. Itt egyéni és/vagy kisebb csoportok jelentkezését várjuk, aki a Mag-ház rendezvényeiről fotó- és filmdokumentációt készítenek. A technikai háttér biztosított. Az önkéntesek a programokhoz kapcsolódnak, ám a feldolgozást hétköznapokon is végezhetik.

• Közösségi oldal, szervezeti és/vagy programhonlapok folyamatos aktualizálása. Ezt a tevékenységet informatikai attitűddel lehet folytatni.

• Az önkéntesség népszerűsítését szolgáló kampány segítése. Az önkéntesség népszerűsítését segítő kampányban való részvétel, ami akár tanácsadás, marketing, forrásszerzés stb. területen (is) megvalósulhat. Az önkéntes készíthet az itt folyó tevékenységekről népszerűsítő filmeket, felhívásokat, bemutatott jó példákat stb.

• Honlap akadálymentesítése. Itt első sorban a szervezet által jellemzően kulturális és hagyományőrzés területén kiadott és megjelentetett kiadványok ’hangoskönyvként’ való feldolgozásában való részvétel. Itt a felolvasókat, valamint a technikai feladatokra várunk önkéntest.
A koppanmonostor.hu honlapunkon található ’Kincseink’ helytörténeti tanösvény állomásainak más nyelvre való fordítása. Első sorban szlovák, angol, német és koreai nyelven.

Kulturális és közösségi területen az alábbi időpontokban várjuk az önkénteseket:

Szünidő szerdák. 2019. június 26-tól 8 héten keresztül várjuk szerdai napokon 10 órától 16 óráig azokat a közösségeket, akik Komárom játszóterén várják szabadidős (játékos, kézműves, sportos stb.) foglalkozásokkal azokat a gyerekeket, akik nem jutnak el táborokba. Ide kizárólag olyan közösségeket várunk, akik saját maguk állítják össze a programjukat és biztosítják hozzá a feltételeket. Mi sátorral, sörgarnitúrákkal, valamint élelmiszerrel egészítjük ki a foglalkozásokat.

Az időpontok: 2019. július 03., 2019. július 10., 2019. július 17., 2019. július 24., 2019. július 31., 2019. augusztus 07. és 2019. augusztus 14.)

Aranymosás. 2019. augusztus 3-án a Szent Pál szigeten szervezzük a dunai aranymosás hagyományőrző napot. Itt több aranymosó is érkezik, akikkel az aranymosás technikáját ismerhetjük meg, s szervezünk hozzá egy találkozói szakmai napot. A rendezvényhez sátor állítása, majd bontása, a rendezvényen való közösségi főzésben való tennivalókkal lehet kapcsolódni. A sátorépítés előző nap (2019. augusztus 2.), a bontásra aznap kerül sor. A főzéshez kisebb csoport, de az építéshez 10-12 fő segítségére is szükségünk van.

Kertmozi szervezése. 2019. július 5. és 2019. augusztus 2. időpontra kertmozi szervezésére (film ajánlása, népszerűsítése stb.) várjuk azokat az önkénteseket, akik szívesen adják tudásukat, barátaikat és ötleteiket a kertmozi előadások megszervezéséhez és lebonyolításához.

Szomszédünnep – Nyissunk egymásra! Egy olyan nap az évben, mikor egy közös főzés, együtt egy nagy asztalnál elköltött vacsora, közös játékok vagy sportolás, kulturális program vagy kertészkedés, közösségi bolhapiac stb. alkalmával kicsit jobban megismerhetjük szomszédjainkat, s ha volt netán vitánk velük, ezeket is tisztázhatjuk. Hiszen kiderülhet, hogy anélkül, hogy ismernénk egymást, rengeteg mindenben gondolunk hasonlót. A Szomszédünnep lényege, hogy a kisközösségek magukénak érezzék az ünnepet, érezzék át a saját szervezés örömét, a közösség “kovácsolásának” erejét – így a szervezésben a legnagyobb szerepe a helyi civileknek és aktivistáknak van, akik a saját kisközösségükben kezdik el szervezni az eseményt. Első sorban Komárom közigazgatási területén várjuk azokat az utcákat, lépcsőházakat, szomszédságokat stb. akik megszervezik saját maguk Szomszédünnepét 2019. július 1-je és 2019. szeptember 30. között. Az egyesület szakmai és mindenféle technikai háttér biztosításával segíti a közösségi eseményt.

Tematikus táborok. 2019. július 1-jétől 7 héten keresztül napközis tábort szervezünk a Mag-házban, ahová segítőket várunk egyénileg és/vagy kisebb csoportban. A táborokban a szakmai program reggel 8.00-tól délután 16.00 óráig tart, de az előkészület és lezárás is része a heteknek. Délelőtt a foglalkozásokon van a hangsúly, a délutánok már szabadidős, nyári táboros elfoglaltságokkal telik. Az alábbi területeken szervezzük táborainkat, ahová az önkénteseket fogadjuk szakmai program, gyermekfelügyelet és háttértevékenységek (étkeztetés, takarítás stb.) területeken:

Raklap tábor. 2019. július 01-05-ig. Itt újrahasznosítással foglalkozunk, melynek alapja az egyszer használható raklapok. Ezen az éven egy köztéri homokozót, játszófallal, valamint egy kisebb mászókát készítünk raklapokból. Illetve egy köztéri sakktábla készül figurákkal, valamint dámajáték figuráival. A játszótér kialakításához egy napfényvédő részt is kialakítunk. Ide nagyobb gyerekek jönnek, akik évek óta visszajárók, biztosan kezelik a szerszámokat. A szakmai részhez kézügyességben jártas, fúrni-faragni szerető és vágyó önkénteseket várunk.

Kert-Konyha-Kamra tábor. 2019. július 08-12-ig. Ezen a táboron a gyerekekkel hagyományos falusi programmal készülünk. Itt jellemzően saját készítésű ebéd készül, melyhez a befőzés, savanyítás és sütés technikája is illeszthető. Sokat kirándulnak és strandolnak is.

Makk Marci egészségfejlesztő tábor. 2019. július 15-19-ig. Az egészségfejlesztő tábor jellemzően a különböző mozgásfejlesztésű és egészségmegtartó módszerekre alapoz, a táborvezető fejlesztőpedagógus. Sokat tornáznak, kirándulnak, ételeket is készítenek és játszanak.

• Kert-Konyha-Kamra tábor. 2019. július 22-26-ig. Ezen a táboron a gyerekekkel hagyományos falusi programmal készülünk. Itt jellemzően saját készítésű ebéd készül, melyhez a befőzés, savanyítás és sütés technikája is illeszthető. Sokat kirándulnak és strandolnak is.


Kisművész tábor. 2019. július 29-augusztus 02-ig. A tábor jellegzetessége a kézművesség alapismerete. Különböző technikák elsajátítása, saját alkotások készítése, a hét végén kiállítás szervezése a cél. Jellemzően kisebb korosztály jelentkezik.

• Kisművész tábor. 2019. augusztus 05-augusztus 10-ig. A tábor jellegzetessége a kézművesség alapismerete. Különböző technikák elsajátítása, saját alkotások készítése, a hét végén kiállítás szervezése a cél. Jellemzően kisebb korosztály jelentkezik.

• Robinson tábor
. 2019. augusztus 12-16-ig. Az ártéri gyümölcsös kialakításával közelebb kerültünk a település szigetéhez, így idén már bekapcsoljuk a nyári táborozásunkba is, amelynek alapja a 300 évvel ezelőtt megjelent, azóta is töretlenül népszerű Defoe mű. A héten tábort építünk, haditervet készítünk, térképet rajzolunk stb. és felkészülünk a pénteki csatára, amikor a cserkészek, mint kannibálok megtámadnak bennünket. Számháborút tervezünk, s igyekszünk a szülőket is valamilyen szinten bevonni.