🤹‍♀️ MINDIG ÉS FOLYAMATOSAN, ÚJRA ÉS ÚJRATERVEZVE

Minden projekt megvalósítása mögött számolhatatlan munkaóra és tervezés áll.
Mit csináljunk, s azt hogyan?
Hol csináljuk és ki legyen a stáb?
Milyen szakmai tapasztalat, tudás, technikai és egyéb feltétel szükséges?
Ezeket ki és miként tudja biztosítani?

Azért, hogy a program sikeres legyen, hosszú és sok(k) munkaórát fordítottunk a tervezésre. Ami persze hétről hétre formálódott, a szereplők alakították, formálták saját tapasztalatuk, tudásuk és lehetőségeik alapján.

Persze lehet úgy is tábort szervezni fiataloknak, hogy leülök, megtervezem, s a tervhez behívom a megvalósító szakembereket, azonban én nem így dolgozom. S ebben az esetben különösen nem is tehettem meg, hiszen a fiatalok demokráciáról való gondolkodásának formálására készültünk.
Csupán az alaptörténet volt a biztos, a többit alakítottuk.

Kész tábortervvel és programmal érkeztünk vasárnap, amikor berendezkedtünk, feladatokat osztottunk és kipróbáltunk mindent (is).

Aztán elérkezett a hétfő, megérkeztek a fiatalok is.
A tervezés sosem elhanyagolható, de nem szentírás, csak vonalvezető, hiszen minden az előkészített programterv mindig alakul, a hét során a résztvevők és a kialakuló helyzetekre rugalmasan reagálónak kell lennie.
Ettől másabb és ez az, ami miatt működőképesebb a nemformális tanítás a formálisnál.

Természetesen ehhez az kell, hogy legyünk elegen, s azok legyünk itt, akiknek pontos szerep jut.
Kellenek a csoportvezetők, a táborvezetők, s a csoportvezetők munkáját segítők.

Itt nem csak a filcet kell a kézbe adni a segítőknek, hanem ugyan olyan szakemberként tudni és érteni a folyamatokat, mint azt a csoportvezetők is teszik. Ha újratervezés van, akkor gyorsan elkészíteni, szakszerűen, pontosan az új háttéranyagokat.

Szükséges technikus, fuvaros, logisztikus, szervező, beszerző, problémamegoldó, pótvacsora készítő, esti játszós és beszélgetős, a programot adminisztráló, kommunikáló, dokumentáló….

Bemutatjuk azokat a szereplőket, akikkel most itt dolgozunk, s akik munkája, elköteleződése nélkül nem tudnánk ilyen élménydús, tartalmas és szakmailag is megalapozott tábort magunknak tudni.

Monostori Ádám, Kristóf Monostori, Éva Monostori, Ágnes Antal, Titanilla Garabás, Miklós Gergely, Sipos Győző, Tücsi Szalai

Mellettünk a Tudatos Ifjúságért Alapítvány önkéntesei is segítik a munkánkat.