Ha végre itt a Mag-házi nyár

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, a Csendes utca hagyományosan gyermek zsivajjal telik meg. A kis művészek, kertészek, szakácsok és barkácsolók mellett nyelvtanulók töltöttek vakációjukból a Mag-háznál.

Az Élettér Egyesület által az idén Komárom először csatlakozott egy 15 éves önkéntes angol nyelvoktatási programhoz, melynek révén a kisiskolásoktól a senor kórúakig 6 kurzusra osztva heteken keresztül napi szinten ingyenesen tanulhattak anyanyelvi oktatójuktól. A skót Zara Retallickot a Learning Enterprises Alapítvány non-profit szervezete hozta el, és a hallgatók kölcsönösen megnyilvánuló önkéntességének köszönhetően az órákon túl közösen töltött időben számtalan lehetőség adódott egymás kultúrájának, hagyományainak megismerésére.

– Először veszek részt ilyen jellegű programban, amelyben a kíváncsiságon túl az motivál, hogy önkéntesség a turizmusban témában írom jövőre a diplomamunkámat, ehhez is anyagot gyűjtök. Az angolt idegen nyelvként beszélő, különböző kulturális háttérrel rendelkező emberekkel kell rövid idő alatt kapcsolatokat építeni, velük együtt élni, egymástól tanulva magunkat jobban megismerni. Tanulságos tapasztalatok értek, köszönöm mindenkinek az élményeket, amelyek a szlovákiai Füleken folytatódnak számomra – búcsúzott Zara az erődök városától.

– A Mag-ház táborainak ötlete az évekkel ezelőtt itt tartott Városi Nyári Napköziből nőtte ki magát, amelyen pedagógusként vettünk részt. A tábor elköltözött ugyan, de az igény megmaradt, ezért számos ott általunk kitalált ötletet tovább gondolva a hely adottságaihoz, saját nyári tematikus tábort hoztunk létre Kert-Konyha-Kamra névre keresztelve. A lekvár befőzéssel, a savanyúság vagy kompót készítésével olyan tevékenységekkel szeretnénk megismertetni a gyerekeket, amellyel otthon nem, vagy csak ritkán találkoznak. – mesélte Juhász Gáborné „Szilvi néni”, aki elmondta: szeretnék, hogy mindenki jó közösségben szerezzen tapasztalatot az asztalra kerülő ételek születésben. A nyári tábor sikerét jelzi, hogy hetekkel az indulás előtt bezárult a jelentkezési lista, a volt városi napközisekből, a megye több településéről, és a szomszédos Észak-Komáromból is érkeztek gyerekek, akik idén különlegességként a házi szappankészítés rejtelmeivel ismerkedtek.

– A tavalyi év Kisművész tábori filozófiáját folytatva célunk az volt, hogy a gyerekek minél változatosabb technikákat sajátítsanak el, illetve minél több eszközzel ismerkedjenek meg alkotás közben „Ha alkotsz, akkor nem leszel átlagos. Nem számít, hogy mit, műtárgyat vagy egy pár zoknit. Csak újat alkotni, ennyi az egész, és az te vagy a nagyvilágban. Nézheted, hallhatod, vagy olvasva, vagy érezve, de elárul valamit rólad, így több leszel másoknál.” – idézte egyik kedvenc filmjének gondolatát Molnár Orsolya.
A Kisművész Alkotótábort megálmodó vezető szerint a Mag-ház a legideálisabb helyszín egy tábor megszervezéséhez. Csendes, hangulatos helyen, és ami a legfontosabb, nyitott térben lehetnek a gyerekek, közel az erdőhöz, a játszótérhez. A helyszínnel a táborozóknak lehetőségünk van rálátni a különböző foglalkozásokra, a nonprofit szervezetek munkájára, egyesületi tevékenységekre.
Tavaly a gyerekek olyan elvarázsolt világokba tekinthettek be, mint a régészet, a mentősök és katonák élete, hatalmas gépeket ismerhettek meg belülről, és kisállatokkal egészen közelről. Az idei tábor is számtalan meglepetést tartogatott a rendőröktől a hüllő bemutatóig.

– A tavalyi egy „bemelegítő” év volt, az idén megsokszorozódott a jelentkezők száma a két táborba, ami pozitív visszajelzés volt. Számos visszatérő vendégünk mellé sokan tiszteltek meg bizalmukkal, és hozták el gyerekeiket, amiért hálásak vagyunk nekik – mondja büszkén „Orsi néni”, aki bízik benne, hogy jövőre is ilyen népszerű lesz a KISMŰVÉSZ ALKOTÓTÁBOR.

Az elmúlt évek hagyományait folytatta a Raklap Tábor, ahol a fa környezettudatos újrahasznosítás mellett lakókörnyezetüket, közösségüket gazdagították a helytörténeti tanösvény szemetes tartóival, vagy köztéri bútorokkal Monostoron. – A gyerekek megtanultak szerszámokat használni, a fával való munka sok hasznos lépését, barátkoztak, játszottak, és hallottak az esély egyenlőségről az idén is. – mondta Akács Gergely, akinek kis barkácsolói egy élő csocsópályával örvendeztették meg városuk lakóit, hogy a vakáció vidám óráinak számát mindenki szaporíthassa kedve szerint.