Szakmai beszámoló a Csigaház közösségi tervezéses műhelymunkához, 2015. május 29.

1.)
A szakmai műhelymunkára viszonylag sok érdeklődő jött, s ami meglepő, hogy fiatalok is nagy számban. Ami érdekelte őket az maga a fogyatékosok és egészségkárosodottak továbbtanulási, illetve munkaerő-piaci elhelyezkedésének esélyei.
A fiatalok egy része is a célcsoportunkba tartozik, bár ők már szüleik nélkül jöttek el a rendezvényünkre.
A workshop összefoglalója felkerült a honlapunkra.
A foglalkozás után az intézményekből érkező szakmai hálózati tagokkal, illetve a fiatalokkal tartottuk meg a műhelymunkát, ami alapját a közösségek feltárása, illetve a közösség erőforrásainak elemzése módszertanra építettünk. A módszertan a már ismert tanulmányból került ki, s ennek mentén, ezt átformálva vizsgáltuk meg a fiatalok jelenlegi lehetőségeit.
A módszertanokat nem adaptáltuk, csak bemutattuk, így lehetőséget adtunk arra, hogy a résztvevők az adott területre összpontosítsák.
Az egészségkárosodott, fogyatékkal élő gyermeket nevelő minden szülő életében eljön a választás pillanata mikor a pályaválasztással, és annak nehézségeivel kerül szembe. A szülőknek ez egy újabb trauma. A komáromi Móra Ferenc Speciális Általános- és Szakiskola két szakkal (textiltermék-összeállító és asztalosipari szerelő) nem a piaci igényeknek megfelelő végzettségű végzett tanulókat képez. Kihasználatlan, elsősorban a sajátos nevelési igényű, tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek oktatásával foglalkozik, de érdemben nem tud segíteni egy hallás, látás vagy mozgássérült gyermeket nevelő szülőnek.

2.)
A következő műhelyfoglalkozásunk június 25-én lesz, amire a meghívókat személyes visszük ki, illetve a honlapon keresztül, valamint a közösségi oldalainkon hirdetjük, hírlevélben továbbítjuk.

 

©2024 Csigaház NCTA-2015-10986-G| Élettér Egyesület