Szakmai beszámoló a Csigaház közösségi tervezéses műhelymunkához, 2015. július 29.

1.)
A Nóra vállalkozik fókuszcsoportos beszélgetésre sokan érkeztek, új célcsoporti tagokra is leltünk. Nagy örömmel láttuk, hogy a fókuszcsoport utáni közösségi tervezésben is aktív szerepet vállaltak.
Átbeszéltük a tapasztalatokat, majd az önfoglalkoztatás és a közösségi vállalkozások között tettünk különbséget.
A közösségi vállalkozás meghatározásakor az Inspi-Ráció által összeállított modell mellett haladtunk, mely szerint a közösségi vállalkozás célja:
1. Célja a helyi társadalom, a helyi közösség megerősítése, a társadalmi és a természeti tőke összekapcsolt fejlesztésén, gazdagításán keresztül.
2. Ezt a célt azon keresztül valósítja meg, hogy a vállalkozás hatékonyságát és a közösségi minőséget képes integrálni.
3. Fontos jellemzője, hogy önmaga is közösségi mintát nyújt, azaz a benne dolgozók közösségként élik meg a mindennapi munkát.
4. Vállalkozói jellege miatt sokkal jobban kapcsolódik a célcsoportjához, azonban a hagyományos pályázati, adományi forrásokra is támaszkodik, ezzel segítve a helyi közösséget külső forrásokhoz jutni.
5. A közösségi vállalkozás úgy valósítja meg a nonprofit létet, hogy a benne dolgozóknak biztosítja, a tágabb közösségének elősegíti a megélhetését.
A műhelymunkán résztvevőket érdekelte a közösség alapon szerveződő gazdaság- és vállalkozásfejlesztés, bemutattuk, hogy a 'Csigaház' projekt adta lehetőségek mellett a csoportnak is van lehetősége arra, hogy képzésen bővebben foglalkozzunk a közösségi vállalkozásokról, maga a célcsoport közösségi vállalkozásban való elindulásáról.
Azt is tapasztaltuk, hogy a két program és a nyári idő hamar elfárasztotta a résztvevőket, így megbeszéltük, hogy az ősz beálltával újra találkozunk és továbbgondoljuk alehetőségeinket.

2.)
A következő műhelyfoglalkozásunk július 29-énlesz, amikor már a nyílt napot tervezzük, s melynek alapját az érdekképviseletre építjük fel.

©2024 Csigaház NCTA-2015-10986-G| Élettér Egyesület