Szakmai beszámoló a Csigaház szakmai hálózatokkal kibővített műhelymunkáról, 2015. április 23.

A mai találkozó tematikailag teljesen megegyező volt a 2015. április 16-i szakmai hálózatokkal összevont műhelytervezéssel.

1.)
Kibővített szakmai stábtalálkozót hirdettünk, ahol a főpályázó és az együttműködő partnerszervezet mellett meghívtuk a Mag-házban lévő egyesületek, alapítványok képviselőit is.
A találkozás célja a projekt bemutatása, melyhez a támogatási szerződés 1. sz. mellékletét használtuk. Ennek mentén beszéltük végig, hogy az előttünk álló időszakban milyen tevékenységeket kell megvalósítani, azoknak milyen határidőre és mutatószámmal kell szerepelniük.
A szakmai hálózatokból intézményi szinten a Pedagógiai Szakszolgálattól, valamint általános iskolákból volt érdeklődőnk. A pedagógiai szakszolgálat célterülete a sérült gyermekek fejlesztése, a szülők felkészítése, bevonása a fejlesztési törekvésbe.
A két iskola érintett, hiszen az egyikbe nagyobb lélekszámban integrálnak gyermekeket, míg a másik kifejezetten speciális általános és középiskola, azaz a fogyatékos gyermekek, fiatalok nevelésére, oktatására és egyéni fejlesztésére törekednek.
Azt már tapasztaltuk, hogy a megszólított szülők központi problémája és kérése, hogy a gyermekeik fejlesztéséhez kapjanak segítséget, iránymutatást. Erre az igényre beszéltük meg a szakszolgálattal az együttműködést és az EMMI által meghirdetett 'Családbarát ország' pályázati elhívására való pályázatot, amit közösen nyújtunk be.
Ehhez a pályázathoz megnéztük az illeszkedést, illetve összeszedtük azokat az irányokat, hogy melyek felé induljunk. Így nekünk a 'Csigaháznak' maradt a szakmai anyagok összerakása, valamint a pályamunka elkészítése, amit a stábbal és együttműködő partnerünkkel közösen vállaltunk, s a szakszolgálatnak pedig a szakmai tartalommal és szakemberekkel való megtöltése maradt. A szakszolgálattal így rendszeresebben fogunk találkozni a pályázat beadásáig.

2.)
A résztvevőkkel újra végig gondoltuk, hogy melyek azok a családok, akik megszólíthatóak, akik valamilyen szinten érintettek, tehát célcsoportunknak tekinthetjük őket.
Ezen a találkozásunkon további 2 családot sikerült összeírnunk, s megtörtént a családok felkeresésének szétosztása is. Azaz az, hogy melyikünk, melyik családot keresi meg, próbálja bevonni.
Időközben a stábbal beszéltünk arról, hogy milyen tapasztalataik vannak azoknál a családoknál, ahol már megtörtént a megkeresés, illetve hogy állnak az interjúk.
A személyes felkereséseknél továbbra is azt tapasztaljuk, hogy nehezen megy. A családok részben nagyon elfoglaltak, azaz a gyermekeikkel szoros időrendben dolgoznak, így ez is akadály, de akadály maradt továbbra is a zártságuk, az, hogy nehezen oldódnak, nem, vagy csak többszöri megkeresésre sikerül az interjút elkészíteni.

3.) A szakmai szervezetek távozása után átbeszéltük a Mag-házban május elejére rendszeresen tervezett Születés Hete programhoz való kapcsolódásunkat. Ezen lehetőséget kaptunk ara, hogy a már bejáratott programon bemutatkozhassunk és újabb célcsoportot tudjunk elérni, megszólítani.
Felosztottuk magunk között, hogy a programokon ki vesz részt, s átbeszéltük, hogy milyen szinten kerüljön bemutatásra a szervezet, s maga a 'Csigaház' programja.
Arra jutottunk, hogy a részletekbe nem megyünk bele, hanem az érintett szülők saját tapasztalataikat mesélik egy pár percben, s azt, hogy most ez a kezdeményezés miként segíti őket a mindennapokban.

4.) A tapasztalatokról 2015. május 12-én tartunk stábtalálkozót.

 

©2024 Csigaház NCTA-2015-10986-G| Élettér Egyesület